H Robotixlab του Αντώνη Κάνουρα

Μηχανικός ρομποτικής και κυβερνητικής με σπουδές στο εξωτερικό, ερευνητής ρομποτικών συστημάτων για το περιβάλλον στο κέντρο ερευνών της QinetiQ στη Μ.Βρετανία, κάτοχος παγκοσμίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας για σύστημα ανακύκλωσης, ομιλίες και εργαστήρια στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, στο Όστιν του Τέξας, μέλος του παγκόσμιου δικτύου FABLABS του center for bits and atoms του MIT, ιδρυτής της Robotixlab… ή… ένας τύπος που τελικά δεν μεγάλωσε ποτέ;

Φωτογράφηση για το περιοδικό GK της Καθημερινής από τον φωτογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη στο πρώτο εργαστήριο της Robotixlab.

Φωτογράφηση για το περιοδικό GK της Καθημερινής από τον φωτογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη στο πρώτο εργαστήριο της Robotixlab.

Η απάντηση είναι σίγουρα το δεύτερο και κάθε φορά που κραυγάζω στο σπίτι ΑΑΑΑΑΑ έχω μια ιδέα, ο μικρός μου αναφωνεί ΩΩΩΩΩΧΧΧΧΧ… H περιέργεια για ανακάλυψη και η φαντασία μικρού παιδιού με κάνουν να γεννώ νέες ιδέες σε κάθε ανοιγοκλείσιμο του ματιού μου!
Η Robotixlab έγινε από πείσμα. Ήθελα να αποδείξω ότι και τα κορίτσια μπορούν να είναι πολύ καλές στις επιστήμες και την τεχνολογία και οι στερεοτυπικά μέτριοι μαθητές, στο κατάλληλο περιβάλλον και με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να κάνουν θαύματα. Σχεδιάστηκε  λοιπόν ένας χώρος και μια μέθοδος μάθησης Out of the BOX. Ευρύχωρες αίθουσες 60 τ.μ. για μόλις 12 μικρούς εφευρέτες, φουαγιέ 220 τ.μ. για μεγαλύτερα events και παρουσιάσεις, μια αίθουσα σαν άλλη φούσκα ιδεών για brainstorming, αρχιτεκτονική ιδιαίτερης αισθητικής και διαδραστικά εκθέματα ρομποτικής για παιγνιώδη μάθηση. Σύγχρονα εργαλεία, όπως πλατφόρμες εκπαιδευτικής ρομποτικής, σταθμοί συγκόλλησης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, 3D printers, κοπτικά laser, vacuum formers, ρομποτικοί βραχίονες και μέθοδοι που βασίζονται στον πειραματισμό και τις δοκιμές, στα λάθη και τη διαχείρισή τους, στον σχεδιασμό και την κατασκευή και πάντα στη συνεργασία. 15 χρόνια Robotixlab και χιλιάδες μικροί εφευρέτες έκαναν τις δικές τους προσωπικές ανακαλύψεις για την τεχνολογία, αλλά και για τον εαυτό τους.

Human Machine Interaction στο IAAC στην Βαρκελώνη, συνέδριο FAB10.

Human Machine Interaction στο IAAC στην Βαρκελώνη, συνέδριο FAB10.

Ρομπότ βοήθημα πλοήγησης για τυφλούς, αυτοματισμός ανακύκλωσης, ρομπότ που χορεύουν και ζωγραφίζουν, βιομορφικά ρομπότ, βασικές εφαρμογές Α.Ι. με κάμερα αναγνώρισης εικόνας, ενισχυτής ήχου, upcycling κρεμάστρα για ρούχα στον 3D printer και κατασκευή γεωδαιτικού θόλου στο laser διαμέτρου 4 μέτρων είναι κάποια από τα εκατοντάδες projects που κάνουν τους μικρούς μας εφευρέτες λίγο μεγαλύτερους.

Εξηγώντας την ανατομία ενός ρομποτικού συστήματος με την βοήθεια του ρομπότ Maya στο Νόησις.

Εξηγώντας την ανατομία ενός ρομποτικού συστήματος με την βοήθεια του ρομπότ Maya στο Νόησις, μουσείο επιστημών και τεχνολογίας.

H Robotixlab δεν είναι άλλη μια δουλειά. Η Robotixlab είναι πάθος για καινοτομία και ανακάλυψη, συνεχές διάβασμα και ατέλειωτα ξενύχτια για να μετατρέψεις την μάθηση σε μια αξέχαστη εμπειρία για τους μικρούς σου εφευρέτες, είναι παιδικά χαμόγελα και σπινθηροβόλα βλέμματα και φυσικά μια ομάδα ανθρώπων που πλέον, μετά από 15 χρόνια συνεργασίας συννενοείται με τα μάτια και δεν λέει ποτέ όχι σε κάθε τρελή μου ιδέα, όσο μεγάλη και θεοπάλαβη είναι! Ναι είχατε δίκιο, το να κατασκευάσουμε ένα μοντέλλο σεληνάκατου σε διάσταση ακριβώς την μισή από την πραγματική ήταν υπερβολή αλλά τα παιδιά την λάτρεψαν!!!

Lunar Lander Robotixlab για το space exploration summer camp.

Lunar Lander Robotixlab για το space exploration summer camp.

 

Μενού